[vc_row][vc_column][dt_sc_simple_heading type=”simple” text=”Prehrana v vrtcu” class=”separator-img”]Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi

[/dt_sc_simple_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Prehrana je pomemben dejavnik zdravja, še posebej v otroštvu, saj otroci rastejo in se razvijajo. Prehranjevanje otrok v vrtcu je del celotnega vzgojno izobraževalnega procesa, katerega cilji so, da otrok spozna različno prehrano, si pridobi navade zdravega in raznolikega prehranjevanja, kar je dobra popotnica za kasnejša življenjska obdobja.

Pomembna naloga vrtca je, da upošteva prehranske potrebe otrok in zagotavlja varno, raznovrstno in uravnoteženo prehrano. Skrb za zdravje otrok je v našem vrtcu v ospredju tudi pri načrtovanju prehrane, pri čemer upoštevamo smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki jih dopolnjuje praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in priročnik z merili kakovosti za živila v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Pri oblikovanju jedilnikov in pripravi hrane upoštevamo priporočila za zdravo prehranjevanje:

 • obroke sestavljamo iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh priporočenih skupin živil, kar ob ustreznem energijskem vnosu zagotavlja zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast, razvoj in delovanje organizma;
 • dajemo prednost kakovostnim ogljikohidratnim živilom (npr. Polnovrednim žitom in žitnim izdelkom), kakovostnim beljakovinskim živilom (mleko in mlečnim izdelkom, pustim vrstam mesa, ribam, stročnicam) ter kakovostnim maščobam (npr. olivnem, sončničnemu, repičnem in bučnem rastlinskemu olju);
 • ne uporabljamo nobenih umetnih dodatkov, za izboljšanje okusa uporabljamo samo naravne sušene ali sveže začimbe in morsko sol piranskih solin;
 • otroke spodbujamo k pitju vode;
 • vsako sredo so na jedilniku brezmesne jedi;
 • v igralnicah je na razpolago košarica jabolk;
 • v jedilnik vključujemo tradicionalne slovenske jedi;
 • vse namaze in sladice pripravljamo v lastni kuhinji;
 • spodbujamo kulturo prehranjevanja in pozitivnega odnosa do zdravega prehranjevanja;
 • na jedilnik vključujemo tudi živila iz integrirane in ekološke pridelave (kruh brez aditivov, bio mleko, bio jogurte, bio maslo, bio jabolčni sok, bio žitni izdelki, bio jabolka in bio sezonska zelenjava …);
 • otroci pod mentorstvom vzgojiteljic načrtujejo dva dneva v mesecu svoj izbor živil.

Dietna prehrana

Vrtec otrokom, ki zaradi različnih alergij potrebujejo posebno prehrano, omogoča varno dietno prehrano. Uvedba dietne prehrane je mogoča samo z zdravniškim potrdilom o prehranski občutljivosti otrokovega izbranega zdravnika ali alergologa, ki ga starši predložijo organizatorki prehrane. Načrtovanje dietnega jedilnika izhaja v čim večji meri iz osnovnega jedilnika z namenom, da je jed po okusu in videzu čim bolj podobna jedi ostalih otrok.

Prinašanje hrane v vrtec

Z namenom, da se ne bi širile nalezljive bolezni ter da otroci ne bi zaužili morebitnih alergenih snovi (otroci z alergijo), v vrtec ni dovoljeno prinašanje hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk je postal že tradicija vsak tretji petek v novembru na dan slovenske hrane. Že nekaj let zapored otroci tako za zajtrk dobijo kruh, maslo, med, mleko in jabolka slovenske pridelave. Namen dogodka je spodbujanje zdravega načina prehranjevanja ter uživanje lokalne domače pridelane hrane.

Več o tradicionalnem slovenskem zajtrku na: https://tradicionalni-zajtrk.si/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_sc_simple_heading type=”simple” text=”Zdravje v vrtcu” class=”separator-img”]Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi

[/dt_sc_simple_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]V vrtcu skrbimo za čisto, varno in zdravo bivalno okolje, v katerem se otroci dobro počutijo. Posebno skrb namenjamo gibanju otrok na svežem zraku, higieni rok in zračenju prostorov.

Zaradi tednih stikov v skupini otrok vključenih v vrtec, so pogoji za širjenje nalezljivih bolezni in okužb v takih okoljih zelo v ospredju. Starši ste tisti, ki najprej prepoznate bolezen pri otroku: vročina, bruhanje, driska, gnojen izcedek iz noska s kihanjem in kašljanjem, gnojne oči, uši, gliste,… starši imate pravico in dolžnost, da bolnega otroka negujete doma. Vsakdo ima pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter dolžnost varovati svoje zdravje ter zdravje drugih pred temi boleznimi.

Starši imajo ključno vlogo pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni in okužb v vrtcih in šolah. Pomembno lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za širjenje okužb, če dosledno upoštevajo priporočila tudi glede ponovne vključitve otroka po preboleli bolezni oziroma okužbi. S tem omogočijo, da se otroci dobro pozdravijo preden se ponovno vključijo v skupino in da bolezni ne širijo na sovrstnike in zaposlene.

Nalezljive bolezni in okužbe z navedbo časa, ko je otrok z vidika kužnosti lahko ponovno vključen v vrtec:

 • gripa – po 7 dneh od začetka bolezni oziroma po ozdravitvi
 • driska/bruhanje – po 48 urah od zadnjega bruhanja ali driske
 • škrlatinka, streptokokna angina – po 24 urah od začetka antibiotičnega zdravljenja
 • norice – po 5 dneh po pojavu značilnega izpuščaja, oziroma ko ni več svežih mehurčkov in se vsi mehurčki posušijo
 • bolezen rok, nog, ust – ko ni več svežih mehurčkov in se vsi mehurčki posušijo
 • gnojno vnetje kože – po 48 urah od začetku antibiotičnega zdravljenja, če so gnojne rane pokrite, oziroma po presoji otrokovega zdravnika tudi več kot dva dni (če so spremembe obsežne oz. Na delu telesa, ki ga je težko pokriti).
 • nalezljivo vnetje očesne veznice (konjunktivitis) – pri bakterijskem vnetju 48 urah od začetku antibiotičnega zdravljenja.
 • nalezljivo vnetje očesne veznice (konjunktivitis) – pri virusnem vnetju, ko ni več izcedka iz oči
 • uši – po uspešno opravljenem razuševanju

Bolan otrok ne sodi v vrtec in potrebuje bližino staršev, nego in počitek. S počitkom omogočimo otroku hitrejšo ozdravitev in zmanjšamo možnost zapletov bolezni. Otroka po preboleli bolezni lahko pripeljete v vrtec, ko tako presodi zdravnik. Ob ponovni vključitvi mora biti dovolj zdrav, da je sposoben običajnih obremenitev v vrtcu in ne sme biti več kužen za okolico. Če otroka pripeljete v vrtec prezgodaj , se zaradi šibkosti težko udeležuje aktivnosti v skupini, prav tako pa obstaja večja verjetnost, da se bo hitreje ponovno okužil.

Kadar otrok zboli starši takoj obvestite strokovne delavce o odsotnosti otroka zaradi bolezni. Le s skupnim sodelovanjem lahko obvladujemo širjenje nalezljivih bolezni. Ob pojavu bolezni in ukrepih za preprečevanje širjenja vas obveščamo preko obvestil na oglasnih deskah igralnice.

Otrokom v vrtcu ne dajemo zdravil, razen v izjemnih primerih (vročinski krči, epilepsija, sladkorna bolezen,…) v skladu s pisnimi navodili zdravnika o dajanju terapije otroku v vrtcu in pisnim pooblastilom staršev oz. skrbnikov.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]